Ankara Çankaya Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu bünyesinde gerçekleştirilen ve geleneksel hale getirdikleri 2. Bilişim Günleri’ne davetli olarak katılan İntersteno-Türk Grubu, 13 Mart 2013 tarihinde 10.00-12.00 saatleri arasında bir seminer gerçekleştirdi.“F Klavye mi? – Q Klavye mi?” konulu bu semineri; salonun tamamını dolduran, özellikle gençlerden oluşan meraklı bir dinleyici kitlesi izledi.

İntersteno Onursal Başkanı Sayın İhsan Yener’in sağlık sorunları, Intersteno Türkiye Temsilcisi Sayın Seçkin Köse’nin iş yoğunluğu nedeniyle katılamadığı, grup üyelerinden Ümit Serbest’in İstanbul ayağındaki çalışmalarda büyük katkılarının olduğu bu toplantıda grubu; İstanbul’dan Recep Ertaş, Sevilay Gündoğdu, Emrah Kuyumcu ve Didem Tulum, Ankara’dan Ünal Uzdil, Tufan Bekmez ile Kayseri’den Hakan Topuzoğlu temsil etti.

Toplantıya katılamayan Seçkin Köse’nin açış konuşması ve mesajını sunan Didem Tulum’un ardından söz alan Recep Ertaş, konuşmasının ilk bölümünde Daktilonun, 1867 yılında başlayan Q klavyenin ve 1955 yılında son şeklini alan F klavyenin tarihçesini görsellerle de destekleyerek anlattı.

Konuşmasının ikinci bölümünde Recep Ertaş bu defa F klavyenin üstünlüklerini, yararlarını slaytlarla süsleyerek sunumunu devam ettirdi.

Recep Ertaş’ın konuşmasının son bölümü, daha vurgulayıcı olması açısından, aynı anda Emrah Kuyumcu tarafından gerçek zamanlı yazılarak perdeye aktarıldı. On Parmakla bakmadan F Klavye kullanımının canlı kanıtı olan bu gösteri, özellikle Q klavye kullanıcıları ve savunucularının bu hız karşısındaki şaşkınlıkları ile büyük alkış alarak takdir topladı.

Recep Ertaş konuşmasının perdeye de aktarılan bu bölümünde özetle şunları söyledi:

Gümrükler Kanununda bir kelimenin değişik yorumlanmasıyla  başlayan süreç, daha sonra; yeniye olan aşırı ilgi alışkanlığı, umursamazlıklar, bilinçsizlikler ve bizlerin de F klavyeye gönül veren kişiler olarak, imkansızlıklar nedeniyle sesimizi duyuramamamız yüzünden maalesef bugün ülkemiz adeta Q klavye istilasına uğramıştır.

Öte yandan genel olarak standartlaştırma, kişilerin alışkanlıklarını değiştirmeye zorlama, başka bir tartışmanın konusudur.

Klavye odaklı tartışmalarda, F klavye milliyetçileri veya Q klavye modernleri gibi sınıflamalar yaratılmamalıdır.

Çocuklarımıza ve gençlerimize F klavyeyi öğretmenin boynumuzun borcu olduğu bilinciyle,  öğretmeye teşvik ederek, onlara özellikle iş hayatında ve eğitim hayatında yakalayacakları başarı için en büyük ödülü verdiğimizi düşünelim.

Tekrar ediyorum, birer ana, baba, öğretmen, birer büyükleri olarak çocuklarımıza ve gençlerimize F klavyeyi öğretmek boynumuzun borcudur.

Eğer F klavye ile 10 parmakla bakmadan yazma metodunu çocuklarımızın öğrenmesine imkan sağlarsak, daha şimdiden çocuğumuzun bir meslek sahibi olduğunu hatırdan çıkartmayalım. Hayata 1-0 önde başlayacağını unutmayalım.

F klavyenin okullarımızda en azından şimdilik SEÇMELİ DERS olarak konulması dileğiyle”

Daha sonra kürsüye çıkan, hayatını F klavyeye adamış, aynı zamanda Standart Türk Klavyesinin oluşumunda da büyük emekleri geçen Ünal Uzdil, o günlerin adeta “canlı” bir tanığı olarak salonda bulunanlara, bu süreci, anılarını da aktararak büyük ilgi topladı.

Sevilay Gündoğduİntersteno-Türk ve Dünya Şampiyonaları

Ardından İntersteno-Türk Yönetim Kurulu üyesi Sevilay Gündoğdu kürsüye çıkarak, bu defa İntersteno ve İntersteno-Türk’ün genel bir tanımını yaptı.

Salondaki dinleyiciler, özellikle gençler tarafından ilgiyle izlenen konuşmasının bu bölümünde, yarışlardan bahisle; “Türkiye İnternet Şampiyonaları”, “Dünya İnternet Şampiyonaları” ve iki yılda bir dünyanın çeşitli ülkelerinde yapılan “Dünya Klavye Şampiyonaları” hakkında slaytlarla da desteklediği detaylı açıklamalarda bulundu.

Konuşmasında özellikle “Türk Gençleri”ni bu şampiyonalarda yarışmacı olarak görmeyi arzu ettiklerini belirten Sevilay Gündoğdu’nun bu sözlerinin, salondaki gençler arasında heyecan yarattığı da gözlerden kaçmadı.

Konuşmanın ardından gösterilen “Uçan Parmaklar Tanıtım Videosu” da, seminere ayrı bir canlılık getirdi.

Emrah KuyumcuGrubun en genç üyelerinden Emrah Kuyumcu, Türkiye’de gözardı edilen, üzerinde çok düşünülmeyen ve tartışılmayan “Tablet Bilgisayarlar ve F Klavye” konusunu, yaşının üzerinde bir performansla sundu.

FATİH projesi kapsamında öğrencilere dağıtılmaya başlanan Tablet Bilgisayarlarda klavye konusuna detaylı bir şekilde değinen Emrah Kuyumcu, İntersteno-Türk grubunun yaptığı incelemeleri ve denemeleri örnekleriyle anlatarak salondakileri bilgilendirdi. Özellikle tablet bilgisayarların bugünkü konumuyla “Fiziksel Klavyesiz” on parmakla bakmadan yazılamayacağına dikkat çekti.

F Klavyenin Ekonomiye ve Kişisel Hayata Etkisi

Daha sonra söz alan Hakan Topuzoğlu’nun, “e-ticaret” konusu ve F klavye kullanmanın ekonomik açıdan değerlendirmesini yaptığı konuşmasında, “F Klâvye mi, Q Klâvye mi diye sormak yerine, F Klâvyenin nimetlerinden yararlanarak, tüm dünyaya örnek olmayı başarabilmeliyiz” diyerek konunun önemini vurguladı.


Kürsüye çıkan Tufan Bekmez de, “Bilgisayar ve İnternet Kullanımı” konusunu rakamlar ve grafiklerle görselleştirerek, On Parmak F Klavye eğitimi ve eğitim sürelerini detaylı bir şekilde açıkladı.

Tufan Bekmez, ayrıca konuşmasını şu sözlerle tamamladı:“Kendinize hayat boyu kullanabileceğiniz bir hediye verin. On Parmak F Klavye öğrenin”…

Toplantı boyunca dinleyiciler, İntersteno-Türk grubunun konuşmacılarına sık sık alkışlarla beğenilerini sundular.

Bu vesileyle; F Klavye konusuna gösterdikleri ilgi ve hassasiyet ile bizleri seminere davet eden Çankaya Halk Eğitim Merkezi yönetici ve çalışanlarına teşekkür ederiz.

İntersteno-Türk grubu; Türkiye’de bu tip seminerlerin verilmesinin faydalı, bilgilendirici, F Klavyenin Türkiye’de yeniden canlandırılması, duyurulması ve yaygınlaştırılması açısından gerekli olduğu inancıyla; istenirse özellikle okullar ve eğitim kurumları ile kamu kuruluşlarında da böyle seminerler vermeye devam edecektir.

İntersteno-Türk Grubu

Tavsiye Edilen Yazılar