2019 Dünya İnternet Klavye Şampiyonası

Türkiye, 24 Madalyanın 12’sini Kazanarak Dünya Şampiyonu Oldu

Birleşmiş Milletlere bağlı INTERSTENO Uluslararası Bilgi İşlem ve İletişim Federasyonu tarafından düzenlenen ve dünya genelinde katılan on binlerce yarışçı elemeleri sonucunda yapılan bu yılın Dünya İnternet Klavye Şampiyonası sonuçlandı. Finallerde derece alabilen 1243 yarışçı arasında Türkler 4 şampiyonluk + 4 ikincilik + 4 üçüncülük alarak takım sıralamasında bu yıl da Dünya Şampiyonluğunu kazandı. 

Anadil ve çok dilli (17 dil) ayrımıyla iki yarış türünde ve 4 yaş kategorisi ile yapılan toplam 8 yarıştaki en iyi 3’er yarışçıya verilecek 24 madalyanın 12’sini Türkler kazanarak takım halinde de Dünya Şampiyonu oldu.

Tüm kategoriler genelinde katılan toplam 17 ülke arasındaki sıralamalarda, Türkiye 12 madalya, Japonya 5 madalya, Çekya 4 madalya, İtalya 2 madalya, Arjantin 1 madalya kazandılar.

Türk Millî Takımı, ilk ona giren 10’ar yarışçıdan oluşan Onur ve Teşvik Tablosunda aldığı puanlara göre 8 kategoride, takım halinde 5 Dünya Şampiyonluğu ve 3 Dünya İkinciliği elde etmiştir. Bu derecelerle de Millî Takımımız takım halinde de Dünyanın en başarılı ekibi olmuştur.

Şampiyonada Madalya Alan yarışçılarımızın isimleri aşağıda belirtilmiştir.

Anadil Yarışında:

  • 0 – 12 yaş Küçükler Kategorisinde Afyon/Sandıklı Cumhuriyet Ortaokulundan Nisan Maya TUNÇOĞLU dakikada net 89 sözcük;
  • 13 – 16 yaş Öğrenciler Kategorisinde Gaziantep Özel Sanko Okullarından Mahmut TOSUN dakikada net 100 sözcük;
  • 21 – 99 yaş Deneyimliler Kategorisinde Ankara T.C. Adalet Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığından Celal Aşkın dakikada net 146 sözcük;

Ayrıca Çok Dilli Yarışlarda:

  • 0 – 12 yaş Küçükler Kategorisinde Afyon/Sandıklı Cumhuriyet Ortaokulundan Bağdagül ÖZKAN 11 dili ortalama dakikada net 57 sözcük

ile yazarak kategorilerinin Dünya Şampiyonu olmuşlardır.

Diğer madalya kazanan yarışçılarımız:

Oğuz Berkay YİĞİTER (Ankara Hüseyin Güllüoğlu Ortaokulu),

İlyas PAMUKÇU (Afyonkarahisar Şuhut Zafer Anadolu Lisesi), 

Erdi ÇİLLER (Ankara Bem Bilgisayar Eğitim Merkezi),

Rümeysa ÖZEN (Afyon/Sandıklı Cumhuriyet Ortaokulu),

Ahmet Yasin AKMEŞE (Kayseri Hacı Hasan Efendi İmam Hatip Ortaokulu),

En bilimsel yöntemlerle (10 Parmakla + Bakmadan) yazan üstün yetenekli ve çalışkan gençlerimizin tarih boyunca kazandığı dünya şampiyonluğu sayısı 94 olmuştur.

Avrupa ve Amerika’da yıllar önce el yazısı ilkokullarda kaldırılmış bunun yerine birinci sınıftan itibaren bilgisayar klavye eğitimi konmuştur. Ülkemizde de yeni öğretim yılında ilköğretim birinci sınıfın ikinci yarısından itibaren bilgisayar klavye derslerinin konmasını yeniden teklif ediyoruz. Bilgisayarı on parmakla bakmadan bilimsel olarak kullanmak zamandan çok çok önemli bir verim sağlamaktadır.

ULUSLARARASI BİLGİ İŞLEM VE İLETİŞİM FEDERASYONU
TÜRKİYE TEMSİLCİLİĞİ VE İNTERSTENO TÜRK GRUBU
BAŞKANLIĞI

Tüm Yarış Sonuçları