Birleşmiş Milletlere bağlı INTERSTENO Uluslararası Bilgi İşlem ve İletişim Federasyonu tarafından onuncusu gerçekleştirilen; 2012 Türkiye ve Dünya Bilgisayar İnternet Klavye Şampiyonalarının ödül töreni, İstanbul’da TTNET Plaza Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Törene, yarışçılar ve öğretmenlerin yanı sıra Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Salih GÜZEL, Kurucular Kurulu Üyesi Murat OKTAY, Dersaadet Kültür Platformu Genel Başkanı Kamil BERSE, Şuhut/Afyonkarahisar Vakıf ve Dernek temsilcileri de katıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanı sayın Prof. Dr. Veysel EROĞLU ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Dr. Kadir TOPBAŞ, törene kutlama telgrafları gönderdiler.

Törende konuşan, Intersteno Uluslararası Bilgi İşlem ve İletişim Federasyonu Onursal Başkanı İhsan YENER: “50 yıldan fazladır katıldığımız Dünya Şampiyonalarında, Türkçeye en uygun F Klavye sayesinde ilk Dünya Şampiyonluğumuzu 1965’te Paris’te aldığımızı, bugüne kadar çoğu rekor onlarca Şampiyonluk kazandığımızı, bu yılki yarışlarla birlikte 63 olan Dünya Şampiyonluğumuz sayısının toplam 67’ye çıktığını, tüm öğrencilerimize dağıtılacak tablet bilgisayarların, bilimsel olarak on parmakla bakmadan kullanmaya elverişli teknik özelliklere sahip ve Türkçeye en uygun F Klavyede olması gerektiğin..” ifade ettiler.

Diğer konuşmacılar da, F Klavyenin tartışmasız üstünlüğü ve Türklerin kazandığı Dünya Şampiyonlukları üzerinde durdular.

Daha sonra 2012 Yılı Türkiye ve Dünya Bilgisayar Klavye Şampiyonalarının Ödül Törenine geçildi. Öğrencilerimiz 1435 yarışçının katıldığı Dünya Şampiyonasında, 24 Madalyanın 13’ünü aldılar. Öğrencilerimiz ve aldıkları dereceler, net sözcükler aşağıda belirtilmiştir.

İnternet Yarışı – ANADİL – küçükler (0-12 Yaş) Ayrımında:

  • Dakikada 103 net sözcük ile Dünya 1.si olan Afyonkarahisar Şuhut Fatih İlköğretim Okulu öğrencisi İlyas PAMUKÇU’ya,
  • Dakikada 94 net sözcük ile Dünya 2.si olan Afyonkarahisar Şuhut Fatih İlköğretim Okulu öğrencisi Zehra TAŞKALE’ye,

İnternet Yarışı – ANADİL – Öğrenciler (13 – 16 Yaş) Ayrımında:

  • Dakikada 119 net sözcük ile Dünya 1.si olan Ankara Ticaret Meslek Lisesi öğrencisi Rabia Kardelen ÇAĞLAR’a,
  • Dakikada net 106 sözcük ile Dünya 2.si olan Afyonkarahisar Şuhut Fatih İlköğretim Okulu öğrencisi Mehmet KURT’a,

İnternet Yarışı – ANADİL – Gençler (17 – 20 Yaş) Ayrımında:

  • Dakikada 121 net sözcük ile Dünya 1.si olan Kadıköy Şampiyon Kursları’ndan Oğuzhan AKPINAR’a,
  • Dakikada 118 net sözcük ile Dünya 2.si olan Ankara Ticaret Meslek Lisesi öğrencisi Zorbey ÇİÇEK’e,
  • Dakikada 118 net sözcük ile Dünya 3.sü olan Ankara Ticaret Meslek Lisesi öğrencisi Taner ÖNDER’e,

İnternet Yarışı – ANADİL – Deneyimliler (21 – 99 Yaş) Ayrımında:

  • Dakikada 150 net sözcük ile Dünya 2.si olan Şişli Şampiyon Kursları’ndan Hakan KURT’a,

Çokdilli Yarışlarda da,

  • 0 – 12 Yaş Ayrımı’nda, Zehra TAŞKALE’ye 1.’lik, İlyas PAMUKÇU’ya 2.’lik,
  • 13 – 16 Yaş Ayrımı’nda, Rabia Kardelen ÇAĞLAR’a 2.’lik,
  • 17 – 20 Yaş Ayrımı’nda, Zorbey ÇİÇEK’e 3.’lük,
  • Deneyimliler Ayrımı’nda, Celal AŞKIN’a 3.’lük

ödülleri verildi.

Ülkeler arası değerlendirmede Türkiye 8 kategoride yapılan bu yarışlarda 7 şampiyonluk alarak, takım halinde de Dünya Şampiyonu oldu. Böylece bugüne kadar yapılan İNTERNET DÜNYA BİLGİSAYAR KLAVYE şampiyonalarının en iyi derecelerini almış oldu. 

Ayrıca, 7 yaşındaki Dünyanın en küçük başarılı yarışçısı Onur DEMİRBAŞ da törende, 1975 ve 2009 Yılları Dünya Şampiyonu Recep ERTAŞ ile birlikte bir gösteri yaptılar.

Grubumuza destek veren Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı Sayın Ekrem ERDEM’e, Türkiye Bilişim Derneğine, Şuhut/Afyonkarahisar Vakıf ve Derneğine, Afyonkarahisar Şuhut Fatih İlköğretimi, Ankara Ticaret Lisesi, Ümraniye Ticaret Lisesi, Şampiyon Kursları başta olmak üzere yarışçı yetiştiren tüm öğretmenlerimize, Grubumuz adına teşekkürü bir borç biliriz.

Ayrıca, Salonunu tahsis eden, ev sahipliği yapan TTNET Yönetici ve mensuplarına, tüm katılımcılara teşekkür ederiz.

İntersteno Türk Grubu Başkanlığı

Tavsiye Edilen Yazılar