1956 Türkiye Şampiyonalarının Hikayesi

[hr style=”3d”]

– Yıldırım telgraf –

Sebahattin Sertoğlu

Milli Eğitim Bakanlığı Ticaret Öğretim

Müdür Yardımcısı

Ankara

 

Başhakemsiniz. Uluslararası yarış kanununa göre yarışçılara yazdırılacak yazıları hazırlayıp, bir matbaada (başında bekleyerek) bastırıp, mühürlü zarflarda yarışma zamanına kadar gizliliğini sağlamakta görevli ve sorumlusunuz.

Organizatör İhsan Yener

Bu telgraf 3 Mayıs Perşembe sabahı yazıldı.

Organizatör bütün görevlilerin yapacaklarını ayrı ayrı kâğıtlara, gün, saat ve dakikalarıyla yazdırmış, her ilgiliye birer kopyasını vereek işlerin aksamaması için son yönergeyi veriyor…

En önemli görevlerden biri de nakliye işi… O gün 5 okuldan ve birçok işyerinden 70-80 kadar yazı makinesi, masa ve sandalyeleriyle birlikte Spor ve Sergi Sarayına taşınacak, bu iş öğleye kadar bitmiş ve Sergi Sarayı düzenlenmiş bulunacak, yarışlar bittikten sonra da hiçbir okul veya işyerinin malı bir diğerine karıştırılmadan, kırılıp dökülmeden, kaybolmadan yerlerine taşınacak. Bu işlerle de Beyoğlu Ticaret Lisesi son sınıf talebelerinden Sabahattin Başaran ve Ahmet Çapur vazifelendirildiler. Ayrıca her okuldan 2 şer sorumlu kendi mallarına sahip olacaklar. Görevleri iyice anlatıldı.

4 Mayıs Cuma günü saat 14.30 da Ankara’dan gelecek Başhakemin gözetiminde 30 kişilik hakem heyeti son toplantısını yaparak; yarışdan sonra yazılan kâğıtlardaki vuruş ve hataları saptama işinin son hazırlıklarını gözden geçirecek.

Yarışçılara verilecek boş kâğıtlar bastırılmış. Bunların sağ üst köşeleri liselerin sınav kâğıtları gibi isim yerleri kapatılmak üzere arkası siyah, çerçevesi zamklı… Buraya sadece yarışçının isim ve soyadı yazılacak ve kapatılıp yapıştırılacak.

Kâğıdın sol üst kısmına müsabakanın içeriği, brüt vuruşu, 10 vuruşla ve 20 vuruşla cezalandırılacak hatalar miktarı, net vuruşu, dakikalık hızı hakem heyeti tarafından yazılacak… Sonra kâğıda bakan ayrı ayrı 5 hakem imzalayacak.

Saat 14 e doğru Lâlelideki organizasyon merkezinde çeşitli yarış faaliyetlerini organize etmeye çalışan organizatörü, Ankara Yüksek Ticaret Öğretmen Okulu Müdiresi İtimat Hanım telefonla yakalıyor:

– Bu ne meşguliyet ayol?.. 3 gündür İstanbul’dayım, sizi arıyorum, bir türlü yakalayamıyorum… Başbakanı arasaydım daha kolay bulurdum… Amerikalı uzmanlar da geldiler, saat 16:00’da kursa gelmek istiyoruz.. Bizi bekler misiniz?

– Memnuniyetle…

 

5 Mayıs Cumartesi… Saat 07:30 (sabah) organizatör telefon başında… Nakliye işleri için kamyonlar veren Mehmet Gezer’i buluyor:

– Bizim çocuklar geldi mi? Kamyonlar hazır mı?

– Onlar yola çıkalı yarım saat oluyor. Her şey yolunda merak etme…

Saat 09:00… İlk kamyon Sergi Sarayının kapısında… Sultanahmet Ticaret Lisesi’nden alınan makine ve masalar indiriliyor… Herkes görevini biliyor. Her işin görevlisi hazır… Kimse işten kaçmıyor… Buna rağmen sahada masaları eli ile organize etmek, planlı şekilde yerleştirilmesini sağlamak sanki organizatörün zevki…

Saat 14:00… Bir yandan tribünler dolarken diğer tarafta, sahada Daktilo ve Sekreter Kursları öğrencileri “Müzik temposu ile yapılan bir daktilografi dersi” gösteriyorlar…

Saat 14:30… A ve C tribünleri tıklım tıklım dolmuş… Arkadakiler hep ayakta… Geçecek yol bile kalmamış…

Fakat hayret… Bu kalabalığa rağmen tribünlerde hemen hiç gürültü yok… Güreşlerde, basketbol maçlarında duyulan şımarık haykırışlardan, çatlak seslerden eser yok… Bu nezih, vakur davetli kitlesi Modzart’ın Türk marşı temposu ile yapılan daktilografi dersini seyrediyor.

Saat 14:50… Müzikli ders kesiliyor… Yarışçılar yerlerini alıyorlar… 14:55’de sevimli Vali ve Belediye Başkanı alkışlar arasında sahaya giriyor.

– Tam saat 15:00’da gelir gonga vururum…

Diyen sayın Ord.Prof.Dr. Fahrettin Kerim Gökay’ın 5 dakika erken gelmesi organizasyonu acele etmeye sevkediyor ve tam saat 15 de iş hayatının her sahasında lüzumlu olan bu medeni aracın usulüne uygun kullanılması konusundaki teşvik edici sözleri ile sayın Vali gonga vurarak deneyimsizler arasındaki “Hız ve Temiz Yazı” yarışını başlatıyor.

15 dakika süren bu yarışdan sonra yine deneyimsizlerin 3 dakika süren “Yüksek Hız” müsabakası başlıyor…

Saat 15:30’da deneyimsiz yarışçılar yerlerini ustalarına (deneyimlilere) bırakarak sahayı yavaş yavaş terkediyorlar…

15:40’da deneyimli yarışçılar teker teker mikrofondan sahaya çağırılıyorlar..

Deniz İkmal Sınıf Okulu’nun üniformalı yarışçıları, illerin, bilhassa Eskişehir ve Ankara’nın şampiyonları ve nihayet İstanbul’un favorileri uzun uzun alkışlanıyorlar.

Yarış başladıktan sonra alkış yarışçıları heyecanlandırıp derecelerin düşmesine neden olur. Bunu tribünlerde bilenler bilmeyenlere anlatıyorlar ve bir dünya rekoru kırılması beklendiğinden herkes gürültü etmemeye dikkat ediyor…

Gazete fotoğrafçılarının flaşları da yarışçılara kâğıtlarda okudukları yeri kaybettirdiğinden, yarış başladıktan sonra fotoğraf alınmasına engel olmak üzere tertibat alan organizasyon önceden gazetecilere fotoğraf almak üzere 10 dakikalık uzun bir zaman bırakıyor. Ece Özbayrak’ın ve diğer şampiyon adaylarının etrafı fotoğrafçılarla dolu… Bol bol resimleri alınıyor…

Saat 15:50’de yarışçılardan başka kimse sahada kalmıyor. Sadece yarışçılar makinelerinin başında… Egzersiz yapanlar, parmak ısıtma ve alıştırma yapanlar var…

15:55 yazı durduruluyor ve yarışçılara boş kâğıtlar dağıtılarak isim ve soyadlarını yazmaları söyleniyor… Bir iki saniye içinde bu iş tamam… Sahada tek vuruş bile kalmıyor. Çıt yok…

Yarış yönergesini son defa olarak teknik açıklamalarıyla anlatılıyor. Kâğıt değiştirme tekniği üzerinde de duruluyor. Çünkü yarışçılara 21×42 boyunda 8’er tane boş kağıt verilmiş. Bunlara tek satırla yazılacak, her satıra 65 vuruş yapılacak.

Bu 8 kâğıdı ben yazarak doldurmaya kalksam 3 günde dolduramam. Çünkü sonradan saydım, bir kâğıdın bir yüzü 80 satır alıyor. Ece Özbayrak’a 30 dakikalık bu yarışda bu 8 kâğıdın yetişmeyeceğini hesaplayarak endişelenenler var..

Mühürlü zarf açılarak yarışçıların yazacakları “örnek”ler çıkartılıyor ve yarım dakika içinde yarışçılara dağıtılıyor.

Mühürlü zarftan çıkarılıp yarışçılara dağıtılan “örnek” yazılara bakıyorum. Büyük harf, nokta, virgül, rakamlar, her şey var… Anonim şirketler konusunda normal bir yazı… 4 sayfa tutan bu yazı 9.000 vuruşluk..

Deneyimlilerin parmakları hep havada, fakat hiç de makineye bakan yok… Sanki parmaklar sihirli bir ahenkle uçuşuyor ve sık sık tuşlara konuyorlar… Yazılarda da hemen hiç hata yok… Tertemiz…

Uzaktan şaryo kollarının çekilişlerini kıyaslıyorum. Ece 65 vuruşluk satırı 4-5 saniyede dolduruyor, sanki şaryo tek tek vuruşlarla değil de tabülatöre bastırmakla hareket eder gibi hiç durmadan, oyalanmadan gidip geliyor… Şaryo kolunu da o kadar seri çekiyor ki, bu iş için hiç vakit harcamıyor desem yanlış olmaz… Bu hıza makine nasıl dayanıyor şaşılacak şey…

Bu durum 30 dakika devam etti. Bu müddet içinde 9.000 vuruşluk örnek yazıyı Ece Özbayrak 2 defa bitirdi… Sayfa değiştirmelerini tecrübeli yarışçılar 2’şer kâğıt kullanarak ve çok seri yapıyorlar. Ece Özbayrak biten bir sayfayı çıkarıp yenisini takmaya başlama işini 5-7 saniyede yapıyor..

Bu müthiş gürültü bir anda 3 gonk vuruşu ile kesiliverdi… 30 dakika dolmuş, Hız ve Temiz yazı yarışı bitmişti… Halk alkışlıyor fakat daha kazananlar belli değil… Yazılan kâğıtlardaki bütün vuruşlar tek tek sayılıp, hataları tespit edilecek, her hata için, türüne göre 10 veya 20 vuruş ceza olarak neticeden indirilecek ve dereceler bu şekilde tespit edilecek… Bu iş Monaco Şampiyonasında 8 gün sürmüş. Biz de hızla yapılmaya çalışılacak…

15 dakika dinlenmeden sonra deneyimliler arasındaki “Yüksek Hız” müsabakası yapılacak ki, uzmanlar bu branşta bir dünya rekoru bekliyorlar… Bu yarışta yarışçıların yazacağı yazı hakem heyeti tarafından gizli olarak hazırlanmıyor. Hatta yazacağı yazıyı yarışçı önceden kendisi seçip hazırlıyor. (Tabii yarış hükümlerine göre). Bol bol da çalışıyor. Her yarışçı önceden yazısını seçmiş…

Bu yarışın maksadı: İnsan parmakları olağan koşullar dahilinde başıboş bırakılırsa, nereye kadar hızlanabilir? Bunun tesbiti.

Burada seçilen cümlenin ve klâvyenin rolü çok önemli.

Aynı şartlarla yapılan Dünya Şampiyonasında Mme. Zaigle Gabriel adında bir Fransız dakikada 723 vuruş yapmış.

16:45’de bu yarış da başladı. 3 dakika sürecek. Yarışçılar bu 3 dakikada bütün kuvvetleriyle çalışıyorlar.

Amerikalı Daktilografi uzmanlarından New York Üniversitesi Profesörü Anthony R.Lanza’nın yerinden kalkıp, sahanın arka kısmındaki Ece Özbayrak’ı gayet iyi görebilecek bir yere geçtiğini ve kronometresine basarak uzaktan derece tesbit etmekte olduğunu görünce yanına gidiyorum. Bir dakika sonra kronometreyi durdurup hesabını yapıyor. Tercümanı vasıtasıyla:

– Dakikada 166 brüt kelime saydım. Hatası fazla bile olsa net derecesi, Fransızın 145 kelimelik rekorunu geçer…

Diyor…

Hakikaten, dikkat edince farkediyorum, hız muazzam… İzlemesi bile zevkli… Tüylerim ürperiyor…

* * *

 

Yine 3 seri gonk vuruşu 2-3 saniyelik sessizlik ve alkış tufanı…

* * *

1956 Türkiye Şampiyonası da bitti… Seyirciler yavaş yavaş tribünleri, yarışçılar da sahayı terkediyorlar…

Bizce yarışlar bu anda bitti. Fakat hakem heyetine sorarsanız asıl iş şimdi başlıyor…

Toplanan yarış kağıtları emniyete alındıktan sonra 30 kişilik hakem heyeti en seri araçlarla toplu olarak vuruş ve hataların tesbit edileceği Sultanahmet Ticaret Lisesi’ne gidiyor… Yabancı gözlemci hakemler de bu gruba dahil…

Organizatör makine ve masaların ve bütün diğer eşyanın nakliyesi işini tamamlamak üzere sahada kalıyor…

* * *

 

Şimdi Ticaret Lisesi’nin geniş kütüphanesinde hakem heyeti iş bölümü yapmış çalışıyor…

Her hakem bir yarışçının kâğıdını almış ellerindeki ölçü aletlerinden de yararlanarak öncelikle satırlardaki eksik ve fazla vuruşları, sonra da diğer hataları tesbit ediyorlar… Hataların bir kısmının altını kırmızı, bir kısmını ise mavi kalemle çiziyorlar… Maviler 10, kırmızılar 20 vuruşla cezalandırılacak. Satır atlamaları, mükerrer yazmaları, hafif ve koyu vuruşlar, birbirine yaklaşmış harfler, her şey hata sayılıyor.

Hakemler bizim hata saymayacağımız en ufak noktalara bile göz yummadan hemen altını çiziyorlar… Hatta büyük harften evvel 2 aralık verilirmiş, bir aralık verenlerin bile yanlışlarını cezalandırıyorlar.

Bir hakemin bir kâğıda bakması bir saatten fazla sürüyor. Bu şekilde bir yarışçının bütün yazdıklarını inceleyip hatalarını ve vuruş miktarını tespit eden ilk hakem bunları rakamlandırdıktan sonra “Birinci hakem” sütununu imzalayıp kâğıdı yanındaki diğer bir hakeme verip onun kâğıdını da kendisi alıyor. Bu şekilde kâğıtlara ikinci bir defa daha bakılmış oluyor… Varsa ilk hakemin gözünden kaçanlar da tesbit ediliyor.

Aynı şekilde yapılan bu ikinci incelemeden sonra kâğıt imzalanarak üçüncü hakeme geçiyor.

Üçüncü hakemler, sınıflandırma, toplama ve çıkarma işlemlerini kontrollü olarak kâğıt üzerinde yapan hesap makinelerinin başında… Vuruş ve hataların toplamlarını yapıp tabloyu doldurup hız ve temiz yazı ve yüksek hız derecelerini tesbit edip toplam kağıdını da kesip yarış kağıdına iğneleyerek 4.ncü hakeme veriyorlar.

4.ncü hakem de bir kişidir. Kontrol hakemidir. Ana hatlarından en ince ayrıntıya kadar her şey kontrol ediliyor. (Hayret Eder adındaki bu on senelik hakemin gözünden hiçbir hata kaçmazmış).

Hayret’in de imzasını taşıyan kâğıtlar Başhakem yardımcısına geliyor (Başhakem yardımcısı Avni Karaşıklı da 10 senelik tecrübeli ve çok dikkatli bir hakem).

Son olarak Başhakem Sebahattin Sertoğlu (Milli Eğitim Bakanlığı Ticaret Öğretim Müdür Yardımcısı) da kâğıdı inceleyip imzasını attıktan sonra yarışçının isim ve soyadının yazılı olduğu kapalı kısmı açıyor. Ve dereceleri “Sonuç kâğıdına” yazdırıyor.

Artık en ufak bir yanlışlık veya haksızlık yapılmadığına herkes emindir ve yarış kağıtları her isteyene gösterilmek üzere korunacaktır.

* * *

 

Saat 17’de çalışmaya başlayan hakem heyeti 19:30’da iş üzerinde iftar yaptı. Oruçlular sandviç, bisküvi ve simitlerle oruç bozdular… İş durdurulmadan karınlar (sözüm ona) doyuruldu…

Saat 20:00’den sonra telefonun zili işlemeye başladı. Gazeteler sonucu soruyorlardı. Fakat daha hiçbir derece belli olmamıştı.

Bu durum saat 24:00’a kadar devam etti… Gece yarısından sonra saat 01:00’a doğru deneyimlilerin “Yüksek Hız” dereceleri belli oldu. Dünya rekoru kırılmıştı… Durmadan arayan gazetelere telefonla bildirildi… Biraz sonra deneyimlilerin hız ve temiz yazı dereceleri de belli olmuştu…

Artık deneyimsizlerin kâğıtlarına bakma işi ertesi güne bırakılarak yarış kâğıtları yine emniyete alındı ve hakem heyeti dağıldı…

6 Mayıs Pazar sabahı saat 09:00’da toplanan hakem heyeti Deneyimsizlerin kâğıtlarını incelemeye başladı…

Bu iş saat 14:00’de ancak bitirilebildi. Saat 15:00’de de Ankara grubunun (müsabaka ânında aldığı âni bir kararla Hilton otelinde verdiği bir çay sonunda kazananlara ödülleri dağıtıldı…

Bana kalırsa ödüle asıl hak kazananlar, yarışçılar değil, gece yarılarına kadar, büyük bir dikkat ve tam bir ciddiyetle görevlerini aç ve uykusuz bir halde kusursuz olarak yapan fedakâr hakemlerdi…

Bence onlar, hiçbir yarar beklemeden, memleket adına meslek adına çalışan, didinen isimsiz kahramanlardır..

 

1956 TÜRKİYE DAKTİLOGRAFİ ŞAMPİYONASI PROFESYONEL MÜSABAKALARI DERECELERİ

Sür’at Müsabakası:

Adı Soyadı

Makinesi

Brüt
Vuruşu

Hatası

Net
Vuruşu

Dakikalık
Sür’ati

Dakikalık
Kelimesi

Çalıştığı Müessese

1

Ece Özbayrak

Olivetti

17.852

303

14.812

493,4

99

Ziraat Bankası Bahçekapı Şubesi

2

Erol Alpay

Olivetti

15.286

197

13.256

441,5

88

Tercüman Gazetesi

3

Yurdagül Keskinkaya

Olivetti

14.593

231

12.283

409,4

82

Karayolları Umum Müdürlüğü – Ankara

4

Yusuf Başalan

Halda

14.765

265

12.115

403,8

81

Milliyet Gazetesi

5

Ertum Öcal

Olivetti

14.702

269

12.012

400,4

80

Cumhuriyet Gazetesi

6

Gönül Sözer

Remington

12.692

153

11.162

372

76

Karayolları Umum Müdürlüğü – Ankara

7

Erdoğan Nalbantoğlu

Olivetti

14.301

336

10.941

364,7

73

İstanbul Radyosu

8

Nail Kesova

Royal

12.050

143

10.620

354

71

Ziraat Bankası İstanbul Şubesi

9

Tuncay Ekel

Halda

13.590

348

10.110

337

67

Akel Eczanesi

10

Mati Farsi

Halda

10.816

86

9.956

331,8

65

Eli Burla

Temiz Yazı Müsabakası:

Adı Soyadı

Makinesi

Brüt
Vuruşu

Hatası

Net
Vuruşu

Dakikalık
Sür’ati

Dakikalık
Kelimesi

Çalıştığı Müessese

1

Mati Farsi

Halda

10.816

86

9.956

331,8

65

Eli Burla

2

Nail Kesova

Royal

12.050

143

10.620

    354

71

Ziraat Bankası İstanbul Şubesi

3

Gönül Sözer

Remington

12.692

153

11.162

    372

76

Karayolları Umum Müdürlüğü – Ankara

4

Erol Alpay

Olivetti

15.286

197

13.256

441,5

88

Tercüman Gazetesi

5

Çağlayan Göksu

Superia

7.038

95

6.088

202,9

41

Daktilo – Sekreter Kurslarında Talebe

6

Şadiye Özdoğancı

Olivetti

10.053

155

8.503

283,4

57

Ziraat Bankası Bahçekapı Şubesi

7

Yurdagül Keskinkaya

Olivetti

14.593

231

12.283

409,4

81

Karayolları Umum Müdürlüğü – Ankara

8

Ece Özbayrak

Olivetti

17.852

303

14.812

493,4

99

Ziraat Bankası Bahçekapı Şubesi

9

Yusuf Başalan

Halda

14.765

265

12.115

403,8

81

Milliyet Gazetesi

10

Ertum Öcal

Olivetti

14.702

269

12.012

400,4

80

Cumhuriyet Gazetesi

Yüksek Sür’at Müsabakası:

 

Adı Soyadı

Makinesi

Brüt
Vuruşu

Hatası

Net
Vuruşu

Dakikalık
Sür’ati

Dakikalık
Kelimesi

Çalıştığı Müessese

1

Ece Özbayrak

Olivetti

2.357

15

2.207

735,7

147

Ziraat Bankası Bahçekapı Şubesi

2

Erdoğan Nalbantoğlu

Olivetti

1.901

23

1.671

557

11

İstanbul Radyosu

3

Nail Kesova

Royal

1.664

14

1.524

508

102

Ziraat Bankası İstanbul Şubesi

4

Ertum Öcal

Olivetti

1.928

42

1.508

502

100

Cumhuriyet Gazetesi

5

Gönül Sözer

Remington

1.620

23

1.390

463,3

93

Karayolları Umum Müdürlüğü – Ankara

6

Erol Alpay

Olivetti

2.072

73

1.342

447,3

89

Tercüman Gazetesi

7

Şadiye Özdoğancı

Olivetti

1.367

7

1.297

432,3

86

Ziraat Bankası Bahçekapı Şubesi

8

Mati Farsi

Halda

1.242

8

1.162

387,3

77

Eli Burla

9

Orhan Ermiş

Remington

1.422

35

1.072

357,3

71

T. Tütüncüler Birliği

10

Yurdagül Keskinkaya

Olivetti

1.428

37

1.058

352,7

71

Karayolları Umum Müdürlüğü – Ankara

1956 TÜRKİYE DAKTİLOGRAFİ ŞAMPİYONASI AMATÖR MÜSABAKALARI DERECELERİ

Sür’at Müsabakası:

Adı Soyadı

Makinesi

Brüt
Vuruşu

Hatası

Net
Vuruşu

Dakikalık
Sür’ati

Mesleği

1

Yekta Varilci

Remington

4.500

57

3.930

262

Deniz Erat İşlem Şubesinde Çavuş

2

Emre Oralp

Olivetti

6.489

260

3.889

259

Sultanahmet Ticaret Meslek Lisesinde Talebe

3

Selma Köksal

Royal

5.630

214

3.490

232

Hariciye Vekâletinde Daktilograf – Ankara

4

Refik Alpay

Olivetti

4.946

153

3.416

227

Sanayi Birliğinde Daktilograf

5

Ercan Özgür

Olivetti

4.028

69

3.338

222

Sultanahmet Ticaret Meslek Lisesinde Talebe

6

Macide Rodoplu

Puperia

4.008

83

3.178

212

Beyoğlu Ticaret Meslek Lisesinde Talebe

7

Yıldız Erdur

Olivetti

3.657

90

2.757

184

Sultanahmet Ticaret Meslek Lisesinde Talebe

8

Nejat Utku

Royal

3.657

95

2.707

180

Deniz İkmal Sınıf Okulunda Talebe

9

Yücel Erdem

Royal

3.922

147

2.452

163

Deniz İkmal Sınıf Okulunda Talebe

10

Salih Kalafat

Royal

3.304

100

2.304

153

Deniz İkmal Sınıf Okulunda Talebe

Temiz Yazı Müsabakası:

 

Adı Soyadı

Makinesi

Hata
Nisbeti

Mesleği

1

Işık Elçi

Superia

1/109,6

Beyoğlu Ticaret Meslek Lisesinde Talebe

2

Güler Demirel

Superia

1/100,4

Daktilo – Sekreter Kurslarında Talebe

3

Mücellâ Amaç

Superia

 1/ 94 Daktilo – Sekreter Kurslarında Talebe

4

Adil Güven

Royal

1/ 91,7

Deniz İkmal Sınıf Okulunda Talebe

5

Refik Alpay

Olivetti

 1/ 78 Sanayi Birliğinde Daktilograf

6

Muzaffer Kanatan

Superia

 1/ 74 Daktilo – Sekreter Kurslarında Talebe

7

Ercan Özgür

Olivetti

 1/ 58 Sultanahmet Ticaret Meslek Lisesinde Talebe

8

Sıtkı Gelep

Superia

 1/ 53 Daktilo – Sekreter Kurslarında Talebe

9

Ali Bağış

Superia

1/ 50,3

Daktilo – Sekreter Kurslarında Talebe

10

Nejat Utku

Royal

 1/ 38 Deniz İkmal Sınıf Okulunda Talebe

Yüksek Sür’at Müsabakası:

Adı Soyadı

Makinesi

Brüt
Vuruşu

Hatası

Net
Vuruşu

Dakikalık
Sür’ati

Mesleği

1

Refik Alpay

Olivetti

1.430

33

1.100

366

Sanayi Birliğinde Daktilograf

2

Nejat Utku

Royal

1.087

23

857

285

Deniz İkmal Sınıf Okulunda Talebe

3

Yıldız Erdur

Olivetti

1.026

25

776

258

Sultanahmet Ticaret Meslek Lisesinde Talebe

4

Adil Güven

Royal

1.149

42

729

243

Deniz İkmal Sınıf Okulunda Talebe

5

Selma Köksal

Royal

1.408

72

688

229

Hariciye Vekâletinde Daktilograf – Ankara

6

Ziya Yüksel

Royal

  900

29

610

203

Deniz İkmal Sınıf Okulunda Talebe

7

Güner Hırçın

Superia

  678

13

548

182

Daktilo – Sekreter Kurslarında Talebe

8

İlknur Karaduman

Superia

1.082

54

542

180

Daktilo – Sekreter Kurslarında Talebe

9

Dursun Esmek

Superia

  667

13

537

178

Daktilo – Sekreter Kurslarında Talebe

10

Yücel Erdem

Royal

1.056

52

536

178

Deniz İkmal Sınıf Okulunda Talebe