49. Intersteno Kongresi ve Dünya Bilgisayar Klavye Şampiyonaları; 13 – 19 Temmuz 2013 tarihleri arasında Belçika’nın Gent şehrinde gerçekleştirildi.

12-19 Temmuz 2013 tarihlerinde Belçika’nın Gent şehrinde yapılan 49. Intersteno Kongresi ve Dünya Bilgisayar Klavye Şampiyonaları’nda; gerek bireysel ve gerekse takım halinde yarışmada dağıtılan toplam 33 madalyanın 15′ini alan Türk Millî Takımı, Dünya Şampiyonu oldu.

13 yaşındaki Şuhut Afyonkarahisar Kurtuluş Ortaokulu öğrencisi İlyas PAMUKÇU 0-16 yaş kategorisinde, 30 dakikalık Dünya Bilgisayar Klavye Şampiyonası’nda dakikada net 101 sözcük yazarak Dünya Şampiyonu olmuş, aynı kategoride Ümraniye 75. Yıl Cumhuriyet Ticaret Meslek Lisesi öğrencisi Kerem YAPRAK ise, dakikada net 83 sözcük yazarak Dünya Üçüncüsü olmuştur.

30 dakikalık Hatasız Sürat Şampiyonası tecrübeliler kategorisinde, Emrah KUYUMCU  dakikada net 133 sözcükle Dünya İkincisi, aynı kategoride Recep ERTAŞ, dakikada net 132 sözcükle Dünya Üçüncüsü; Celal AŞKIN ise 131 sözcükle dünya dördüncüsü oldular.

Türk Milli Takımı’na uzun bir aradan sonra yeniden katılan TBMM Parlamento Stenografi grubumuz da, Yunus ÖZDEMİR başkanlığında toplamda dört yarışçı ile stenografi yarışlarına katılarak, Türkiye’yi stenografi yarışlarında da başarıyla temsil etmiştir.

Belçika’da yapılan Dünyanın En Büyük Klavye ve Stenografi Yarışlarında kazandığımız 4 Madalyanın yanı sıra; 8 Nisan – 5 Mayıs 2013 tarihlerinde düzenlenen Dünya İnternet Klavye Şampiyonasında kazanmış olduğumuz toplam 11 Madalya da, Belçika’daki ödül töreninde dağıtılarak toplam 15 Madalyayı ülkemize kazandırmıştır.

Kongrenin gerçekleştiği hafta boyunca; Dünya Şampiyonalarının yanında Klavye, Stenografi, Bilgi İşlem ve İletişim teknolojileri ve eğitimlerinin geliştirilmesi ile ilgili birçok konferans, sunum ve toplantılar da yapılmış olup, tüm dünyadan gençlerin de bir araya gelerek bilgi paylaşımları ve sosyal katılımları sağlanmıştır. Bu çerçevede grubumuzla ilgili bir diğer gelişme olarak; deneyimli yarışçılarımızdan Emrah KUYUMCU, 2013-2015 dönemi için Intersteno Yönetim Kurulu (Board) Danışmanı ve Gençlik Temsilciliği görevine seçilmiştir.

Intersteno Belçika Grubunun çok başarılı bir organizasyon ile gerçekleştirdiği 49. Intersteno Kongresinin bir sonraki yerinin belirlenmesi (50. Intersteno Kongresi), Intersteno Yönetim Kurulu tarafından karar verilecek olup, bir sonraki Konsey Toplantılarının (2014) da Çin’de yapılmasına karar verilmiştir.

Kongre kapsamında İntersteno-Türk Grubumuzun fotoğraflarını ve ayrıca Intersteno Fotoğraf Albümü ile Kongre Videosunu da aşağıda sizlere sunuyoruz.

Saygılarımızla,
İntersteno-Türk
Uluslararası Bilgi İşlem ve İletişim Federasyonu Türk Grubu Başkanlığı


Intersteno 2013 Gent Kongre Videosu :