Intersteno’nun her yıl düzenlediği olağan Konsey ve IPRS Toplantıları, 2010 yılında 1 – 4 Ekim tarihleri arasında Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de gerçekleşti.

Intersteno Yönetim Kurulu (Board), Intersteno Konseyi ve IPRS Grubu toplantılarının gerçekleştiği toplantılar kapsamında; Intersteno’nun olağan gündemi, geleceği, gelecek kongre ve yarışlarla ilgili birçok konu görüşülerek kararlaştırıldı.

Konsey toplantılarına; Türkiye’den Intersteno Onursal Başkanı İhsan YENER ile Intersteno Konseyi Türkiye Temsilcisi Seçkin KÖSE, Intersteno Jüri Üyesi Saynur KILIÇASLAN ve Intersteno Üyeleri Emrah KUYUMCU ile Stenograf Pelin SAYILGAN katıldı.

2010 Intersteno Konsey Toplantıları Özet Raporu

Budapeşte, Macaristan – 1-4 Ekim 2010

Gündemdeki değerlendirilmek üzere aydınlatılan konulardan biri olan, Bilgisayar klâvyesini Onparmakla + Bakmadan kullanma eğitiminin öğrencilere hangi yaşta hangi sınıfta öğretilmesinin ideal olacağını 2007 – 2009 yıllarından beri denemiş olan 61 ülkenin uzman temsilcileri ayrıntılarıyla sonuçlarını anlattılar; sonuçta:

1. ABD, Onparmakla + bakmadan yazanların, el yazısını değil önce kalem stenosunu, sonra Makine Stenosunu öğrenmekle her ihtiyaçlarını karşıladıkları, son teknolojik gelişmelerden sonra da 8-15 veya 6-10 santimlik cep bilgisayarları ve cep telefonlarıyla stenoya da ihtiyaç kalmadığını anlattı;

2. Macaristan, Almanya, Avusturya gibi çoğu ileri ülke temsilcileri, el yazısı yerine stenografi dersini okullara zorunlu ders yapıp önce kalem sonra bilgisayar destekli makine stenosu, şimdi de kısaltmalı yazılımla klâvye eğitimi olarak öğrettiklerini açıkladılar;

3. Başta İtalya olmak üzere ileri ülkelerin büyük bir kısmı, öğrencilere İlköğretimde el yazısı ile bilgisayarı öğretme ve liselerde önce Kalem Stenosunu sonra (sağlanabilen okullarda) Makine Stenosunu zorunlu ders olarak eğitme aşamasındalar.

İleri ülkelerdeki bugünkü durumun en kısa özeti:

a) Her öğrencinin sırasına, kitap boyutundaki bir bilgisayar konabiliyor;

b) Her evde de bilgisayar var;

c) Öğrenci evden okula çanta, defter, kitap değil sadece kitap boyu bilgisayarını taşıyabileceği halde; buna da gerek kalmıyor çünkü cebindeki 3-4 santimlik flaş belleğe her bilgi sığdırılabildiği halde;

ç) Okul bilgisayarının belleğindeki tüm kitaplar, her sayfasıyla, evdeki bilgisayara İnternet aracılığıyla aktarılabiliyor.

d) Böylece sadece kitap bilgileri değil, öğretmenin anlatışları da hem ses hem de görüntü olarak evdeki bilgisayarın hem ekranına, hem duvara veya perdeye aksettirilebiliyor.

4. Benim Türkiye olarak denemelerim: Birinci ve dördüncü sınıf öğrencilerine bilgisayarı Onparmak yöntemiyle öğretmek çok farklı:

a) 7 yaşındaki öğrenciye bilgisayarı öğretmek çok üstün başarılara yönlendirmek olacak;

Ancak bu konularda ileri ülkeler düzeyinde olamayan, fakat; Gelişmekte olan ülkeler grubunda en ileri durumda bulunmamıza rağmen henüz 2000-3000 kişilik okullarımıza 15-20 bilgisayarı güçlükle sağlayabildiğimiz bu yıllarda, ekonomik imkânlarımızın elverdiği oranda bu hedefe yönlenmek ve:

b) İlköğretimin 1. ve 2. sınıflarında el yazısını tam olarak öğrettikten sonra, 3. veya 4. sınıflarda (zaten var olan müfredat programlarında başlatılması gerekli) Bilgisayar okur-yazarlığı’nı, F klâvye ile ve Onparmakla+bakmadan yazmayı; sonraki yıllarda da Türkçe yazı dilini en bilimsel yöntemlerle öğretmeyi hedeflemek Türkiye için şimdilik ideal olabilir.

İntersteno Onursal Başkanı
İhsan YENER